tirsdag, mai 03, 2005

Mennesker i verden

Da jeg var på vei hjem fra Nils i kveld gikk jeg fra busstasjonen som jeg pleier, siden det er for seint til at noen andre busser passer med tiden. Det er forsåvidt greit nok, men da jeg kom til Høgskolen på Nygård møtte jeg ei jente. Hun hadde forholdsvis pene klær, og hun så velstelt og skikkelig ut så jeg tenkte ikke mer over saken. Men så spør hun meg (på bergensk) "kan du hjelpe meg med noen småkroner?". Jeg hadde som sagt ikke inntrykk av at det dreide seg om noen uteligger eller tungt narkoman her, så jeg fisket opp lommeboken min og ga henne en tier. Hun forklarte samtidig at hun hadde "blitt sviktet" og ikke hadde noe sted å sove i kveld. Jeg kunne selvfølgelig forfulgt denne saken nærmere, og forsøkt å finne ut av hvem som hadde sviktet henne, hvorfor hun ikke hadde noe sted å gå til når hun tydeligvis var bergenser, eller hvorfor hun trodde det ville hjelpe med noen "småkroner", men det gjorde jeg ikke. Jeg sa ikke mer til henne, og gikk videre på min vei hjemover, med henne foran meg. Hun stoppet og spurte om jeg hadde fyr, men det hadde jeg jo heller ikke, så da tok jeg henne igjen, og nå bestemte jeg meg for å sørge for å gå foran henne hele veien, slik at jeg ikke ville bli spurt om flere penger, eller bli forklart ting og tang om hennes livssituasjon eller noe.

Var dette dårlig gjort av meg? Skulle jeg gravd ned i empatiposen min og gitt henne noen å snakke med på veien (hun fulgte nemlig etter meg ganske lenge) til hvorhen hun nå hadde tenkt seg? Jeg kunne jo kanskje gitt henne et smil eller to, eller i alle fall vist noe forståelse for den sannsynligvis nokså fortvilte situasjonen hun var i, etter tydeligvis å ha blitt sviktet av noen. En kjæreste eller en date eller noe. Men jeg valgte altså å stenge det hele ute, og hustre videre på min egen vei i regnet. Jeg innbiller meg at dette er hva de fleste ville gjort, og sånn sett er jeg vel hverken noe bedre eller verre enn andre. Men nysgjerrig var jeg hele tiden på hva historien til dette mennesket var. Hva hadde skjedd? Var hun virkelig etterlatt av en eller annen supersjalu eller grusom mannsperson? Eller var det hele en cover-up for å skaffe seg penger til neste sprøyte/joint? Hvor kom hun egentlig fra? Siden hun snakket bergensk måtte hun i alle fall ha enten slekt eller venner i relativ nærhet. Kanskje det var bussen hun skulle ha penger til, men hvor gikk hun da etter meg helt til Danmarksplass? Og var hun virkelig "på kjøret"? Hun var jo velstelt, tilsynelatende helt klar i stemme og øyne, og pent kledd? Var hun nylig ramlet utpå? Hvorfor sa hun ikke hva hun trengte "småkronene" til, de hjalp jo ikke akkurat til noe hotellrom.

Nei, som Gabriel sa til meg, dette vil forbli en uløst gåte.

Det minner meg litt om hun jeg så på trappen til Domkirken på søndag. Helt alene, ytterst på trappen, med mobiltelefonen i hendene satt hun med gråten i øynene og et tomt blikk ut over gaten og folk som gikk hurtig forbi. Det var det tristeste jeg har sett på svært lenge.

Det er jammen godt vi har sosionomer som kan gjøre de tingene jeg ikke får til.

Over til mer trivielle omstendigheter; ukas valg er nå avsluttet for denne uken, og spørsmålet var: Hvem vinner tippeligaen 2005? Av alternativene Rosenborg, Brann, Vålerenga, Lillestrøm og Eidsvoll Turn(!) er stemmene fordelt slik:

RBK: 1 stemme og 4 %
Brann: 0 stemmer og følgelig 0 %
Vålerenga: 21 stemmer og 75 %
Lillestrøm: 0 stemmer og 0 %
Eidsvoll Turn: 6 stemmer og 21 %

For å ta analysen: av de 28 som har stemt er det 6 stykker som tydeligvis ikke har kikket på tabellen de siste årene; ETF spiller i 2. divisjon og har etter reglene nedfelt av NFF, UEFA og FIFA ikke mulighet på medalje, ei heller seriegull. Men selvfølgelig unnskylder vi dette forholdet, ETF var tross alt med i avstemmingen, og de vil alltid være moralske vinnere av gullet uansett hvordan det går i ligaen. Videre ser vi at hverken Brann eller Rosenborg levnes særlig tro på mesterskapstittelen, mens VIF seiler opp som storfavoritter med hele 75 % av stemmene. På grunn av en svakhet i stemmesystemet er det imidlertid mulig for én bruker å stemme flere ganger, riktignok ikke innenfor en viss tidsramme, men jeg mistenker de fleste av stemme for å komme fra et par stykker i Ålesund. Eller hva, Øystein og Rolf? :) Så der har vi tabelltoppen, VIF tar gull, fulgt av Eidsvoll Turn og Rosenborg.

Et nytt Ukas Valg vil nå ligge ute helt til neste mandag, og det er som tidligere bare å haste avgårde til stemmeurnene!

Jeg for min del sier takk for meg, og håper dere vil lese hos meg ved en senere anledning!
Olos Martiños Hoël

7 kommentarer:

Rolf sa...

Tjenä Olè!!!

Det er med stor interesse og nysgjerrighet jeg leser om "daten" din med den mistenkelige, velkledde damen. Jeg tenker som så at empati må/kan komme i andre rekke. Jeg for min del ville vært altfor nysgjerrig til å bare la henne gå, det er hvertfall sikkert. Jeg ville garantert lagt ut spørsmål på spørsmål for nettopp å plassere denne jenta et sted. Å hadde jeg vært singel (hvilket jeg mener å huske at du fortsatt er) kunne dette vært en perfekt annledning til å bli bedre kjent med en tilsynelatende kjekk jente. hmm... nok om det.. kanskje du har gjort deg opp en mening om hva du skal gjøre neste gang du evt. kommer i en lignende situasjon...

Og så var det pollen ja.. spørs om ikke jeg og jensen må erkjenne litt skyld på de 75% ja.. men det er jo bare fakta som presenteres så jeg ser ikke helt problemet.. hehe ;)

catch you on the flip-side!!!

Øystein sa...

Tenk om denne jenta kunne en gang blitt din livs kjærlighet? Men, det får du vel aldri vite...synd ;)

Som Rolf var inne på, så skal nok vi ta mesteparten av skylden for at Vålerenga kom best ut av denne pollen.. men, det er bare å se på tabellen så skjønner man at man ikke skal avskrive Vålerenga i år heller. :D

Ole M sa...

Vet ikke hvordan det er med dere, men jeg ser ikke for meg at mitt livs kjærlighet står på gaten og spør etter småpenger...

Signe sa...

Heilt einig med deg Ole M!
Eg for min del trur dette var ei respektlaus og dårleg opdratt jente. Eg har ved fleire høve blitt spurt om pengar av tilsynelatande "velhaldne" menneske i Bergen. Trur berre det er snakk om manglande moral når minibanken er for langt unna....

Øystein sa...

Du hadde et godt poeng der, Ole. Jeg tror ikke jeg hadde blitt veldig sjarmert av en jente som tigger penger jeg heller...

Erlend sa...

Jeg er ikke helt sikker, men jeg mistenker svaret denne gangen for å være litt "litt" farget av det faktum at jeg akkurat har kommet ut av Azeroth, (World of Warcraft-verdenen til dere utenforstående) og derfor ble jeg da MEGET overasket over din lite nysgjerrige natur.

Etter at hun først hadde klikket på deg og opprettet et samtalevindu så fungerte det nærmest som en monolog virker det som. Det at du ved siden av åpnet Transfer winduet og ha henne 10 sølv blir bare en liten formildende omstendighet, for her skulle mye vært gjort.

- Hun fortalte at hun var blitt sviktet, og spørsmålet skulle jo da vært hvem som har gjort hva, og hvor. Dette ligner litt mye på en typisk. Slem mann gjør handling på bestemt sted, skadelidende løper avgårde for å finne hjelpere til oppdraget for å gjennoprette balansen før ugjerningen fant sted. (Dette husker du helt sikkert fra vår eventyr-lære også, med Props funksjoner og alt, der ender det imidlertid med giftemål og det passer nok kanskje ikke her?

Uansett, historien bygger på seg og du får høre om en mann som ble gal etter å ha spist en meget spesiel sopp som bare finnes et sted i Bergen, soppen forvandlet mannen til et monster, og monsteret var slem med jenta.

Så følger heltens (Ole Martin)del i det hele. Du sjekker inventorien for å se om du må reparere utstyret du har på deg, passer på at du har de rette redskapene i forhold til din level. (Tror du får gå som en multi-class student level 18, musiker level 7 og skribent lvl 4), altså lvl 29 til sammen, noe som er meeget bra, siden du enda ikke har fylt 29, du ligger godt ann...) Så trykker du "m" for å finne ut hvor du skal...du har selvfølgelig fått gode beskrivelser, og hjelper ikke det har du alltids /y funksjonen, som lar deg skrike i Bergens gater (/y hvor er denne gata?)
Vel fremme kommer alignmenten din i fokus, skal vår helt brase inn døren og ta knekken på monsteret og vinne jentas hjerte? eller skal han bruke litt mer tid på dette, finne motgiften slik at monsteret igjen blir forvandlet tilbake til den elskverdige mannen han en gang var... spørs jo på om man samler på light eller dark points her da, og kjenner jeg vår helt så heller han i hvert fall mot light, selv om han av og til traver rundt i gråsonen.

Uansett hva du velger, så får du sikkert fin belønning (xp for oppgaven og en fin gjenstand, sikkert et familieklenodie eller noe slikt)

Så neste gang du er ute å går og en dame kommer bort, gjør deg klar for eventyr :)

Eller spiller jeg litt mye? *skjelve* Kjenner at abstinensene kommer nå, må...tilbake...må...spille...mer!

Snakkes ;)

Ole M sa...

Jeg bare gjetter Erlend, men det kan hende du spiller litt mye WoW, ja.. Men det er interessant å se at du rangerer meg høyere som musiker enn skribent!
Ellers vet du jo at jeg er evil som bare det, og familieklenodier á la gamle bestefarsklokker og skjenker er best til å fyre i peisen med ;)

Men klar for eventyr er jeg alltid!