mandag, mai 30, 2005

Blir fisker tørste?

Jeg regner med de fleste kjenner til denne lille underfundigheten som stilller i samme klasse som "må bjørnejegere betale bamsemoms". For å rydde opp i en del uklarheter og gamle myter kan jeg nå besvare dette spørsmålet (det med fisken altså).

For det første; det kommer an på om vi snakker om fisk i saltvann, eller fisk i ferskvann. Fisker lever (som jeg virkelig håper de fleste vet) i vann. Saltvannsfisker lever i vann som (logisk nok) inneholder salt. Men fisken selv inneholder ikke like mye vann som sjøvannet, den har tvert imot en større konsentrasjon av vann enn saltvannet rundt, og da oppstår et fenomen som kalles osmotisk trykk. Osmose innebærer at konsentrasjonen av et stoff på to sider av et membran (her cellemembranet) forsøker å utlignes. Stoffet (her vann) vandrer fra der det er størst konsentrasjon til der det er minst konsentrasjon, og dermed blir ideelt sett konsentrasjonene like store. I saltvann vil dermed vannet i fisken trekke ut av kroppen, og over til sjøvannet der konsentrasjonen er mindre. For å fikse dette lille livsfarlige dilemmaet må den drikke mer vann. Men fisker tåler ikke for store saltkonsentrasjoner i blodet (det gjør ikke vi heller, et en spiseskje salt og finn ut selv -nei, forresten ikke gjør det, du dør). Derfor må de finne på en måte å kvitte seg med alt saltet som kommer inn via saltvannet den drikker, og her kommer gjellene inn (og nyrene forsåvidt). Gjellene kan utveksle salter (og oksygen) med omgivelsene, og vips -her har vi en exit for saltet. Så fisken drikker en viss mengde vann jevnlig, der den tar opp vannmolekylene og filtrerer ut saltmolekylene. Med dette bevarer den vannmengden i blodet, og livet kan gå videre.

Altså: saltvannsfisker blir tørste.

For ferskvannsfisker er situasjonen snudd på hodet, her er saltkonsentrasjonen i fisk høyere enn konsentrasjonen i vann (og vannkonsentrasjonen høyere i vann enn i fisk). Den stakkars fisken tynnes dermed ut; vann inn og salt ut. Dette tapet regulerer den med å skille ut urin (fisker tisser egentlig veldig lite), og tar opp salter fra mat den spiser. Noe underskudd av vann kjenner den neppe, og dermed:

Ferskvannsfisker blir ikke tørste.

Blir fisker tørste? Besvar det med en biologisk forklaring! Svaret er ja/nei.

PS: Amerikanske forskere har visst nylig fått saltvannsfisk til å leve i ferskvann. Verden blir rarere.

5 kommentarer:

Jon Høgberg Baraas sa...

Dette har jeg lurt på veldig lenge, og nå slipper jeg det. Da er jeg spent på om du også greier å forklare dette: Er Oddvar Brå, hvem skal Arve Opsahl, og ikke minst: Bor Marianne Stump på Røyken? På tide at vi lager ny liste med 101 dumme spørsmål, Olemann!

Ole M sa...

Dette er jo ikke et dumt spørsmål, det er et biologisk fakta!

Forøvrig er Oddvar brå i helgene, sønnene/døtrene skal arve Opsahl, og Marianne Stump bor i leilighet 34 A på Røyken, ja.

Ole M sa...

Ved nærmere ettertanke og internettsøk: hun bor her (og du kan gjerne ringe):

Mobil
Marianne Stump
Vekten 17, 2080 Eidsvoll
tlf: 477 58 736

Skulle ikke forbause meg om du vet hvem det er også..

Jon Høgberg Baraas sa...

Det er jo klabert at jeg vet hvem hun er. Men jeg skulle ønske hun bodde på Røyken.
Når det gjelder dine biologiske fakta var ikke de dumme i seg selv, men spørsmålet "Blir fisker tørste?" er jo sett på som et sånt artig "lekefilosofisk" spørsmål. Og det svarte du på, så dermed er det ikke så spennende lenger. Listen over dumme spørsmål kom jeg til å tenke på da jeg spurte "Når er Oddvar Brå?".

Anonym sa...

Eg har aldri lurt på om fiskar blir tørste, men det var kjekk lesnad likevel.

Derimot har eg lurt på om ein fugl vil bli sliten av å fly opp på eit fjell, eller ikkje.

M