onsdag, juni 13, 2007

Om biler under 1000kg

"- Kjøp ikke biler som veier under 1000 kilo, sier trafikksikkerhetsdirektør Claes Tingvall i Vägverket."

Dette skriver VG-nett
i dag, og forteller videre at små biler (ganske riktig) er svært utsatte i en eventuell kollisjon med en større bil. Dette fordi fysikkens lover gir et mindre kjøretøy mindre treghet, og dermed også større hastighetsendring i sammenstøtet. Og ut av det, større deformasjon.

Men å gå fra det, og til å fraråde noen å kjøpe bil under tonnet (Toyota Aygo, Peugeot 106, Citroën C1 - samme bilen alle tre), synes jeg virker som å gå for langt. For det første er dette biler med svært lavt drivstofforbruk, og dermed mindre utslipp av CO2, så det gir motstridende signaler. Kjøp smått og miljøvennlig, ikke kjøp smått og krasj-farlig.

For det andre synes jeg ikke problemet er de små, lette bilene. Problemet er heller de tunge slagskipene som dundrer rundt der ute (tenk Volvo XC90). Bilene vi kjører blir bare tyngre og tyngre, til de ender opp som overvektige ambolter på fire hjul. Selvfølgelig med en diger motor som skal trekke elefanten rundt på veiene, og derav større CO2 utslipp. Dette har naturligvis med utstyrsnivået å gjøre, og folks krav til sådant, men bilindustrien må ganske snart begynne å slanke produktene sine.

For hva hvis vi alle kjørte rundt i Range Rovere, XC90'er og Q7'er? Man er ikke "trygg" på noen måter i disse heller, hvis man kolliderer med en annen bil av samme størrelse - eller en større. Det blir bare en forskyving av problemet. Det er adskillig viktigere å senke vekten i bilparken verden over. Lav vekt har så mange fordeler - drivstoffsparing, mindre utslipp, større aksellerasjon, større kjøreglede... Se bare på Lotus Elise, så ser du hva jeg mener.

Så jeg sier; Ikke hør på Claes Tingvall! Hadde flere hatt biler under 1000kg hadde ikke problemet vært der.
Kjør smått - men ikke kjør uvørent.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Much is better - bigger is better!!! haha....Jeg ønsker meg en Hummer H2 når jeg blir stor:)Holmis

Agent Zero sa...

Ønsker meg en original Fiat 500 jeg.. :) Kan nøye med en Aston Martin DB5 da, hvis det kniper.